Κηφισιά (πρώην Κηφισία) είναι προαστιακός Δήμος των Αθηνών. Βρίσκεται 15 χλμ. ΒΑ. της Αθήνας στους πρόποδες του Όρους Πεντελικόν σε υψόμετρο 280 μ. σε κατάφυτη και πλούσια αρδευόμενη έκταση. Στην απογραφή του 1951 αριθμούσε 12.991 κατοίκους. Η μεγάλη λεωφόρος Κηφισίας η οποία αρχίζει από τη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας στους Αμπελόκηπους (Αθήνα), καταλήγει στην Κηφισιά.

Η Κηφισιά λόγω του υγιεινού κλίματος, του ωραίου περιβάλλοντος, των άφθονων νερών και της μικρής σχετικά απόστασής της από την Αθήνα, υπήρξε από την αρχαία εποχή προνομιούχος τόπος και τόπος παραθερισμού πλουσίων και ευγενών. Μεταξύ αυτών ο Ηρώδης ο Αττικός, ο μέγας αυτός λάτρης και ευεργέτης της Αθήνας (101 - 178) εκεί είχε την πλούσια έπαυλή του και ακριβώς στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Μητροπολιτικός της Ναός. Αργότερα επί Ενετοκρατίας όλοι οι ισχυροί και πλούσιοι Ενετοί της Αθήνας διέμεναν στη Κηφισιά. Αλλά και επί Τουρκοκρατίας οι πρώην ενετικές επαύλεις περιήλθαν στους πλούσιους Τούρκους της Αθήνας, ακόμη και ο Διοικητής της Αθήνας είχε τον πύργο του στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ναός του Αγίου Δημητρίου. Σε όλη τη περίοδο της Τουρκοκρατίας η Κηφισιά κατοικείτο αποκλειστικά από πλούσιους Τούρκους που είχαν εκδιώξει τους Έλληνες και είχαν σφετεριστεί τα εύφορα κτήματά τους. Ακόμη και παλιό ναΐδριο το είχαν μετατρέψει σε αποθήκη οίνου (κελάρι), της Παναγίας της Ξυδούς, που κατά τοπική παράδοση το όνομά του προκλήθηκε όταν διαπιστώθηκε πως όλο το κρασί που είχε αποθηκευτεί εκεί είχε ξιδιάσει.

Μετά την απελευθέρωση τα κτήματα των Τούρκων περιήλθαν σε Έλληνες που τ΄ αγόρασαν από τους προκάτοχους ιδιοκτήτες έναντι ευτελών τιμών.


ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ
Επί μακρού χρόνου η Κηφισιά παρέμενε αραιοκατοικημένη στερούμενη ρυμοτομίας αλλά και άλλων μέσων προκειμένου να εξελιχθεί σε σύγχρονο προάστιο. Από του έτους όμως 1882 όταν συνδέθηκε με την Πρωτεύουσα με το θρυλικό ατμοκίνητο σιδηρόδρομο "Θηρίο" τέθηκαν και οι βάσεις για την διαμόρφωσή της σε κηπούπολη με πλατείες, δενδροστοιχίες, πάρκα κλπ. Μεταξύ της κεντρικής πλατείας (πλάτανος) και του άλλοτε σταθμού του Θηρίου υπάρχει το "’λσος της Κηφισιάς" που κάθε χρόνο πραγματοποιείται έκθεση λουλουδιών. Βορειοανατολικά της κεντρικής πλατείας βρίσκεται η συνοικία Κεφαλάρι με άφθονα, παλαιότερα, νερά. Σήμερα στη Κηφισιά υπάρχουν μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης. Κατά τα Δεκεμβριανά του 1944 στη περιοχή της Κηφισιάς έγινε πολύνεκρη μάχη με στρατωνισμένες εκεί βρετανικές δυνάμεις.

Φημισμένα άλλοτε προϊόντα της Κηφισιάς ήταν τα κεράσια της, οι φράουλες, οι πατάτες, τα σπαράγγια αλλά και τα άφθονα λουλούδια της.

Στην Κηφισιά βρίσκεται το γενικό νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ, και ο τερματικός Σταθμός Κηφισιάς.

Επίσης η Κηφισιά έχει πρόσβαση στην εθνική οδό Αθηνών -Λαμίας

Συνορεύοντες με τη Κηφισιά δήμοι είναι προς Β. Δήμος Νέας Ερυθραίας, Α. Δήμος Πεντέλης, ΝΑ. Δήμος Μελισσίων, Ν. Δήμος Αμαρουσίου και Δήμος Πεύκης, ΝΔ. Δήμος Λυκόβρυσης και Δήμος Μεταμόρφωσης και τέλος Δ. Δήμος Αχαρνών.


ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
Το όνομά της, Κηφισία, που προέρχεται από τον Κηφισό ποταμό, είναι αρχαιότατη, ήταν μια από τις αρχαίες 12 πόλεις της Αττικής. Από δε της εποχής του Kλεισθένη αποτελούσε τον δήμο της Ερεχθηίδος φυλής.

Λαογραφικό λογοπαίγνιο της νεοελληνικής, θεωρεί πως το όνομα Κηφισιά προέρχεται από την έκφραση "Εκεί φυσά" - "Κεί Φυσά" - "Κηφισά" - "Κηφισιά"!


ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
 

Έτος Πληθυσμός Αλλαγή Πυκνότητα
1981 31.876 - 1.275,04/km²
1991 39.166 +7.290/+22,87% 1.566,64/km²
2001 43.929  +4.763/+10,84% 1.693,48/km²

MOYΣΕΙΑ
Μουσείο Γουλανδρή
Μουσείο Δροσίνη
Αρχαιολογική Συλλογή Κηφισιάς

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Πινακοθήκη Κουβουτσάκη


 

KIFISIA.COM